Ironman Hawaï - Duitser Jan Frodeno wint voor derde keer Ironman van Hawaï, Bart Aernouts wordt 9e

Ironman Hawaï - Duitser Jan Frodeno wint voor derde keer Ironman van Hawaï, Bart Aernouts wordt 9e

De Duitser Jan Frodeno heeft zaterdag in Kona voor de derde keer de Ironman van Hawaï gewonnen in een recordtijd van 7u51:12. De Belg Bart Aernouts, die vorig jaar tweede werd, eindigde als negende en belandt zo opnieuw in de top tien. Jan Frodeno volgt zijn landgenoot Patrick Lange (op 7u52:39 in 2018) op, die ziek moest opgeven. De 38-jarige Frodeno won de triatlon van Hawaï als eens in 2015 en 2016.

De Duitser stond bij het zwemmen en het fietsen altijd aan de leiding. Bij het zwemmen kwam hij als tweede uit het water, net achter de Australiër Josh Amberger. Hij werd vergezeld door de tweevoudig Olympische kampioen Alistair Brownlee, de Amerikaan Tim O'Donnell en zijn landgenoot Maurice Clavel.

Hij hield zijn tegenstanders op afstand en moest zich tijdens de marathon nooit echt zorgen maken. Die liep hij uit in 2u42:43.

De enige Belg die deelnam bij de profs, Bart Aernouts, kon zijn tweede plaats van vorig jaar niet evenaren en eindigde op de negende plaats. De 35-jarige Antwerpenaar kwam slechts als 44e uit het water, tien minuten na de koplopers. Tijdens het fietsen kon hij klimmen naar de 18e plaats. Hij kwam als negende over de finish in 8u12:27.

Bij de vrouwen had topfavoriet Daniela Ryf, die sinds 2015 vier keer op rij won, een slechte dag, waardoor de Duitse Anne Haug als eerste finishte (8u40:10).

bron: Belga