Iran legt hoge maandlonen van directeurs in publieke sector aan banden

Iran legt hoge maandlonen van directeurs in publieke sector aan banden

De Iraanse regering heeft beslist om een loonplafond van 189 miljoen Iraanse rial (5.540 euro) in te voeren voor de maandlonen van directeurs in de publieke sector. Daarmee wil de regering de exorbitant hoge lonen, die voor veel heisa zorgden in het land, naar het verleden verwijzen. De regering van president Hassan Rohani ligt al enkele maanden onder vuur nadat de loonfiches van verschillende kopstukken uit de publieke sector publiek werden gemaakt.

Vooral in de bankensector vielen er lijken uit de kast. Ook Seyed Safdar Hosseini, de directeur van het Nationaal Ontwikkelingsfonds van Iran, zag zich begin juli samen met zijn medewerkers verplicht om af te treden nadat bekend werd dat hij 15.440 euro per maand verdiende. Daarnaast zou de broer van Rohani, Hossein Fereydoun, een vriend van hem naar een goedbetaalde post bij de bank Refah geleid hebben.

Zelfs ayatollah Ali Khamenei, de spirituele leider van het land, sprak zich uit tegen de hoge lonen, die in schril contrast staan met de 363 euro die een bediende gemiddeld maandelijks verdient in Iran.

Met de beslissing om de lonen in de publieke sector te begrenzen op 5.540 euro hoopt Rohani de rust te laten terugkeren met het oog op de verkiezingen van volgend jaar.

"Elke overschrijding van het loonplafond zal gezien worden als een misdaad die wettelijk bestraft kan worden", bevestigt Mohammad Nobakht, de woordvoerder van de regering.

bron: Belga