Iran gebruikt Russische luchtafweerraketten om nucleaire site te beschermen

Iran heeft door Rusland geleverde luchtafweerraketten geplaatst op een van zijn nucleaire sites ten zuiden van de hoofdstad Teheran. Dat meldt het Iraanse persagentschap Fars zondag. De raketsystemen zullen binnenkort gebruikt worden om alle sites te beschermen. Rusland begon in april de langeafstandsraketten van het type S-300 te leveren aan Iran, en tegen het einde van dit jaar zou het contract ten waarde van 740 miljoen euro afgerond zijn. De deal tussen beide landen werd al in 2007 gesloten, maar werd door Moskou stopgezet vanwege de sancties van de Verenigde Naties tegen het leveren van nucleaire wapens aan Iran.

Vorig jaar bereikte Iran een akkoord met de internationale gemeenschap over de regulering van zijn nucleair programma, waarna de sancties tegen het land werden opgeheven. Daarop tekende de Russische president Vladimir Poetin een decreet dat zijn land de toestemming gaf om wapens te verkopen aan Iran.

Experts gaan ervan uit dat Iran de raketten in de eerste plaats zal gebruiken om zijn nucleaire faciliteiten te beschermen. De Iraanse spirituele leider ayatollah Khamenei verklaarde eerder op de dag dat het "S-300-systeem een verdedigingssysteem is, geen systeem om aan te vallen", maar dat "de Amerikanen hun uiterste best hebben gedaan om ervoor te zorgen dat Iran het niet in handen zou krijgen".

bron: Belga