Iran blijft weg van boekenbeurs wegens toespraak Salman Rushdie

Iran blijft weg van boekenbeurs wegens toespraak Salman Rushdie

De afzegging werd bekendgemaakt door het Iraanse ministerie van Cultuur. In een mededeling luidde het dat Rushdie in de moslimwereld verafschuwd wordt omdat hij "boeken schrijft waarin de islam wordt beledigd", schrijven Iraanse media.

De bedoeling is dat Rushdie volgende week dinsdag een toespraak houdt op een persconferentie, een dag voor het jaarlijkse boekenfestijn van start gaat. De meeste exposanten op de beurs zijn uitgeverijen, maar enkele regeringen beschikken eveneens over een stand om hun lokale boekenindustrie een duwtje in de rug te geven. Dat Iran niet deelneemt, is dus vooral een tegenvaller voor de Iraanse literaire wereld.

De toenmalige Iraanse leider ayatollah Khomeini sprak in 1989 een fatwa uit tegen Rushdie omwille van zijn boek 'De duivelsverzen', een werk dat door moslims als godslasterlijk wordt geïnterpreteerd. Sindsdien staat de in New York wonende Brit met Indiase roots onder politiebewaking en vermijdt hij nog steeds zo veel mogelijk het openbare leven. Volgens het Iraanse ministerie van Cultuur is overigens ook het meest recente boek van Rushdie, 'Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten', indirect vijandig aan religieuze waarden en overtuigingen.