"Irak moet je niet met bijkomende problemen opzadelen"

"Irak moet je niet met bijkomende problemen opzadelen"

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) ziet geen heil in het voorstel van N-VA-voorzitter Bart De Wever om Europese Syriëstrijders in Irak te laten berechten. "Je moet Irak niet met bijkomende problemen opzadelen", zo verklaarde De Croo vanuit de Iraakse hoofdstad. "De enige realistische oplossing is volgens mij dat we met landen samenwerken en een internationaal tribunaal opstarten." Het afgelopen weekend barstte de discussie rond de terugkeer van Europese IS-strijders in Syrië opnieuw los. Aanleiding was een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump, die zijn Europese bondgenoten opriep om ze in eigen land te berechten. Maar volgens De Wever moet België de strijders met een Belgische nationaliteit vooral niet naar terughalen. Hij pleit er daarom voor ze in Irak te vervolgen.

Alexander De Croo, die samen met Europees commissaris voor Humanitaire Hulp Christos Stylianide net op bezoek is in Irak, maakte maandag alvast duidelijk dat hij daar niet voor te vinden is. "Een land dat bijna 40 jaar oorlog gehad heeft, dat nu eindelijk een nieuwe start maakt, moet je daar niet mee opzadelen", zo verklaarde hij.

"Het belangrijkste is dat de Syriëstrijders berecht worden. En als we dat op een goede manier willen doen, dan moet je kijken naar hoe we dat in het verleden gedaan hebben. Toen hebben verschillen landen samengewerkt om een internationaal tribunaal daarrond te hebben", zei De Croo. "En dat lijkt me eigenlijk de enige realistische oplossing."

"Wat we willen, is dat die mensen berecht worden. Maar wat we absoluut niet willen is dat wij ze moeten terughalen naar ons land. En die vele landen hebben dezelfde belangen, dus laten we gewoon samenwerken", zo vervolgde de Open Vld'er.

De Croo had in Bagdad een ontmoeting met onder meer de Iraakse eerste minister Adil Abdel Mahdi en met president Barham Salih. Op de vraag of het onderwerp daarbij ter sprake kwam, antwoordde De Croo ontwijkend. "Wat hier ter sprake kwam, is dat het land na bijna veertig jaar een nieuwe start maakt", luidde het antwoord.

bron: Belga