Iraans protest tegen Amerikaanse sancties

Iraans protest tegen Amerikaanse sancties

De betogers verzamelden voor het gebouw waar vroeger de Amerikaanse ambassade zat. Die werd exact 39 jaar geleden, op 4 november 1979, bestormd door radicale Iraanse studenten. De manifestanten scandeerden daar slogans tegen de VS, Israël en Saoedi-Arabië.

Terugtrekking uit nuclaire deal

In mei van dit jaar trok de Amerikaanse president Donald Trump zich terug uit de nucleaire deal die in 2015 met Iran werd gesloten. Die had tot bedoeling het land uit zijn internationaal isolement te halen en te verhinderen dat het een kernwapen zou ontwikkelen. In augustus besloten de Verenigde Staten om Iran opnieuw sancties op te leggen.

Vandaag komen daar maatregelen bij, tegen onder meer de energie- en banksector. De nieuwe sancties viseren in de eerste plaats de Iraanse olie-industrie. Maar ook de financiële sector en de Iraanse havens zullen worden getroffen.

Niet onder de indruk

Iran trekt zich, naar eigen zeggen, maar weinig aan van een forse verscherping van de Amerikaanse sancties. «We hebben ons vooraf op deze sancties voorbereid en er is maar weinig reden tot bezorgdheid», zo meldt het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. «De VS voeren een psychologische oorlog tegen Iran, die gedoemd is te mislukken», zegt Bahram Ghassemi, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Ook ayatollah Khamenei, de hoogste leider van Iran, liet weten niet onder de indruk te zijn van de Amerikaanse sancties. «De VS proberen dit al veertig jaar, maar in al die jaren was Iran de winnaar en Amerika de verliezer», klinkt het.