Iraakse president Saleh bereid om af te treden

Iraakse president Saleh bereid om af te treden

Na een wekenlange politieke patstelling heeft de Iraakse president Barham Saleh zich bereid verklaard om af te treden. Hij wil het parlement, als vertegenwoordiging van het volk, laten beslissen "wat het gepast vindt", zegt Saleh in een brief waar het Iraakse staatsagentschap INA vandaag over bericht. Het parlement verkoos de Koerdische politicus pas in oktober 2018 tot staatshoofd. De Iraakse minister-president Adel Abdel Mahdi was in november al afgetreden na het massaprotest in het land. Sindsdien zijn de rivaliserende fracties in het parlement verwikkeld in een strijd over een nieuwe regeringsleider. Vorige week liep een in de grondwet vastgelegde deadline af om een opvolger aan te duiden. De Iraakse grondwet bepaalt dat het sterkste blok in het parlement eerst een akkoord moet bereiken over een kandidaat. De president moet hem vervolgens opdracht geven om een regering te vormen.

Een alliantie in het parlement die gesteund wordt door Iran schoof recent de gouverneur van de olierijke provincie Basra, Assad al-Aidani, naar voor. Maar dat leidde tot ergernis bij vele betogers. Zij willen dat de hele leidende politieke klasse opstapt en dat een onafhankelijke regeringsleider wordt aangesteld. Saleh heeft tot nu toe Al-Aidani geweigerd als kandidaat.

Saleh, die 59 jaar oud is, behoort tot de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) en komt uit de Koerdische regio. Het is de traditie in Irak dat het presidentschap naar iemand uit de Koerdische gemeenschap gaat. De president heeft er normaal gesproken weinig politieke invloed en heeft vooral een representatieve functie.

bron: Belga