Iraaks parlement keurt nieuwe verkiezingswetgeving goed na massale protesten

Het Iraaks parlement heeft dinsdag een nieuwe electorale wetgeving goedgekeurd. Het gaat zo in op een van de eisen van de duizenden manifestanten die een eerlijker verkiezingsproces eisen. De nieuwe wet laat kiezers toe om individuele politici te verkiezen in plaats van te kiezen uit verkiezingslijsten en creëert nieuwe verkiezingsdistricten met één zetel per 100.000 kiezers.

De veranderingen aan de verkiezingswetgeving waren een van de belangrijkste eisen van duizenden manifestanten die sinds begin oktober op straat kwamen. Ze eisen ook het ontslag van de volledige regerende elite.

De protesten leidden tot het ontslag van premier Adel Abdel-Mahdi vorige maand. De deadline om een nieuwe premier aan te duiden is ondertussen voorbij, zonder dat de verschillende blokken in het parlement een nieuwe kandidaat naar voor hebben geschoven.

De manifestanten eisen ook dat de volgende premier een onafhankelijke wordt en benadrukken dat ze geen kandidaat zullen steunen die gesteund wordt door de politieke groepen.

De protesten die aan de gang zijn, zijn de grootste sinds december 2017, toen Bagdad de bevrijding aankondigde van de regio's die eerder gecontroleerd werden door terreurgroep Islamitische Staat. Minstens 485 mensen, voornamelijk manifestanten, kwamen volgens mensenrechtengroepen al om bij rellen tijdens de manifestaties.

bron: Belga