Inwoners fusiegemeente kiezen eigen naam

Inwoners fusiegemeente kiezen eigen naam

België is een fusiegemeente rijker. Opglabbeek en en Meeuwen-Gruitrode gaan vanaf 1 januari 2019 samen verder als Oudsbergen. Dat de twee Limburgse gemeenten zouden samensmelten was al langer bekend, maar voor de naam van de gemeente was het wachten op de resultaten van een speciaal daarvoor uitgeschreven wedstrijd.

De inwoners van de twee plaatsjes konden tot gisteren 12 uur stemmen op vier kanshebbers: Oudsberg, Donderslag, Broekstede en Oudsbergen. Die werden door een volksjury van 47 inwoners eind maart uit 547 inzendingen gekozen.

Natuurgebied op de grens

Oudsbergen haalde uiteindelijk de meeste stemmen binnen. De naam verwijst naar een natuurgebied dat aan beide gemeenten grenst. "Ik denk dat iedere inwoner zich kan vinden in deze naam", zegt burgemeester van Opglabbeek Benny Spreeuwers (CD&V, foto rechts). "Het is een natuurmonument voor beide gemeenten."

"Uniek in België"

In totaal stemden 5.364 inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek ouder dan 12 jaar op de nieuwe naam. "Dat is 26,5% van alle inwoners van beide gemeenten", zegt burgemeester van Meeuwen-Gruitrode, Lode Ceyssens (CD&V, links). "Het is uniek in België dat de inwoners zelf beslissen over de naam van hun gemeente en dan heeft nog eens één vierde van alle inwoners gestemd. Dat vind ik toch wel verrassend."

Werkgroepen uit beide gemeenten storten zich nu op de ontwikkeling van de visie van Oudsbergen. "Zo zijn er werkgroepen die nadenken over de financiën van de nieuwe gemeente, maar ook over de vele gebouwen die we hebben", aldus Spreeuwers. "Ook belangrijk is dat er in beide gemeenten nu zo'n 25 straatnamen veranderd moeten worden. Daar gaan we nu ook mee beginnen."