Internationale Vrouwendag: twee vrouwen, twee levenskeuzes

Een evenwicht vinden tussen werk en gezin, het is voor veel moeders een uitdaging. Sommige vrouwen, zoals Astrid, zetten een bloeiende carrière on hold om zich volledig te concentreren op hun gezin. Anderen, zoals Chloé, combineren hun gezin met een veeleisende baan. Maar telkens wanneer de omstandigheden veranderen, moeten nieuwe keuzes worden gemaakt.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Foto D. Plan

Chloé Dungelhoeff heeft drie jonge kinderen. Ze is communicatieverantwoordelijke van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Ze werkt voltijds en soms zelfs meer, bijvoorbeeld wanneer ze tijdens het weekend wordt opgeroepen

Wat is je geheim om je gezin te combineren met een veeleisende baan?

“Vroeger dacht ik dat Superwoman bestond. Helaas, je moet opofferingen doen. Maar voor mij persoonlijk zijn twee zaken onontbeerlijk om werk en gezin te kunnen combineren: het evenwicht vinden als koppel en een goede organisatie. Mijn man steunt mij enorm. We eten elke avond samen en in het weekend doen we veel gezinsactiviteiten. Je mag ook niet bang zijn om hulp van anderen in te roepen.”

Ben je soms bang dat je kinderen onder je carrière lijden?

“Ben ik een goede moeder? Heb ik de goede keuzes gemaakt? Die vragen blijf je natuurlijk wel stellen. Maar beter een kind dat zijn moeder ziet openbloeien op haar werk dan een huisvrouw die haar kinderen veel meer ziet maar depressief is. Althans, ik zou alleszins ongelukkig zijn als ik thuis zou moeten blijven. Ik denk dan ook dat ik de juiste keuze heb gemaakt als mijn oudste zoon zegt dat ik mijn werk wel graag moet doen, omdat ik volgens hem als ik thuiskom ‘helemaal in vorm ben en vol energie zit'.”

Hoe reageert je omgeving op je keuze?

“Ik denk ook dat iedereen begint in te zien dat niets voor eeuwig vaststaat. Als je een gezin hebt, verschuift het evenwicht voortdurend. Je moet je dus op elk ogenblik kunnen aanpassen. Wie weet sla ik binnen enkele jaren wel een volledig andere weg in?”

Foto R.V.

Astrid Centner gaf haar baan als experte in de schilderkunst van de oude meesters bij Sotheby's op om haar drie kinderen op te voeden.

Hoe ziet je dag er vandaag uit?

"Sinds ik niet meer ga werken, volgen mijn dagen het ritme van de schooluren en de naschoolse activiteiten. Ik breng veel tijd met mijn kinderen door en ik kan mijn dochter die in het eerste leerjaar zit helpen met haar huiswerk. Ik voel dat het belangrijk is dat ik er altijd voor hen ben."

Wat heeft je doen besluiten om deze stap te zetten?

"In mijn vroegere job was ik vaak weg. Met één kind was dat perfect te doen. Na de geboorte van mijn tweede kind zorgde mijn au pair voor bijna alles. Ik kwam thuis net voordat mijn kinderen ging slapen, maar ik was er nooit om hen in bad te stoppen of met hen te spelen. Ik probeerde vroeger naar huis te komen, maar daar begon mijn werk dan weer onder te lijden. En zo had ik het gevoel alles maar half te kunnen doen. Toen mijn jongste werd geboren, heb ik dan ook besloten dat ik het over een andere boeg moest gooien."

Wat vinden de mensen van je huidige levenswijze en hoe voel je je daarbij?

"Ik sta achter mijn keuze, maar ik geef toe dat ik het er soms ook moeilijk mee heb. Ik was immers de ambitieuze carrièrevrouw voor wie het werk een passie was. En daar was ik best trots op. Ik denk niet dat de mensen op mij neerkijken, maar ik loop er ook niet mee te koop dat ik momenteel huisvrouw ben. Nochtans weet ik heel goed dat dit helemaal geen schande is! En ik ben veeleer bang voor de reacties van mannen, niet die van vrouwen."