"Internationale gemeenschap moet Iran stoppen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Saoedische koning Salman heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om de "vernietigende" activiteiten van zijn aartsrivaal Iran te stoppen. De politiek van Iran bedreigt de stabiliteit van de regio en de internationale scheepsvaart, verklaarde Salman donderdagavond bij de start van het spoedoverleg van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) in Mekka. Salman beschuldigde Iran ervan terrorisme te ondersteunen en zijn invloed te vergroten. Hij verklaarde dat Saoedi-Arabië altijd zijn hand heeft uitgereikt om tot vrede te komen.

Meteen na het overleg van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten staat een vergadering met de Arabische Liga gepland, waar ook over Iran gesproken zal worden.

Het was koning Salman die had opgeroepen om een spoedvergadering te houden over de recente aanvallen in de Golfstaten. De GCC bestaat uit zes staten van het Arabische schiereiland, terwijl de Arabische Liga meer dan twintig leden van de regio telt. De twee organisaties worden door Saoedi-Arabië gedomineerd.

De Saoedische minister voor Buitenlandse Zaken Adel al-Dschubair verklaarde voor de start van de top in de krant Al-Sharq al-Awsat dat het de bedoeling is om de Iraanse politiek in de regio te veroordelen. Aan de BBC zei hij dan weer dat Saoedi-Arabië niet uit is op een oorlog met Iran, maar dat het land moet intomen om opnieuw tot een normale situatie te komen.

Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten hebben de afgelopen weken hun toon tegenover Iran verscherpt en hun bezorgdheid over de oplopende spanningen geuit. Ze wijzen voor verschillende incidenten met de verwijtende vinger naar Iran. Zo werden enkele weken geleden vier commerciële schepen gesaboteerd voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten en werden twee grote oliepijpleidingen in de Saoedische provincie Riyad aangevallen door drones.

bron: Belga