Internationale gemeenschap bezorgd over verkiezingsproces in Somalië

Goed een maand na de parlementsverkiezingen in het Oost-Afrikaanse crisisland Somalië is het verkiezingsproces nog steeds niet afgerond. Desondanks legden de nieuwe afgevaardigden dinsdag al de eed af. Slechts enkele dagen eerder was het aantal zetels in de Tweede Kamer van 54 naar 72 verhoogd. Die beslissing, die werd genomen door het Somalische Nationale Leadership Forum (NLF), werd dinsdag door de internationale gemeenschap fel gehekeld. Die stap stelt de geloofwaardigheid van het verkiezingsproces in vraag, klinkt het in een gemeenschappelijke mededeling van de VN-vredesmissie UNSOM.

De internationale bondgenoten dringen in de mededeling aan op een herhaling van de verkiezingen, waarvan het resultaat "blijkbaar door geweld, corruptie en intimidatie is afgedwongen". De huidige grondwet voorziet 54 leden voor de Tweede Kamer. Een juridische basis voor de wijziging is er niet.

De voor woensdag geplande presidentsverkiezing werd in het weekend al voor de vierde keer verschoven, deze keer naar januari. De exacte datum is nog niet vastgelegd. De president wordt door het parlement gekozen.

bron: Belga