Intermittent fasting: een startersgids

Intermittent fasting is een andere beschrijving voor periodiek vasten. Dit dieet houdt in dat je tussen bepaalde uren niets eet. Maar hoe begin je hieraan?
door
nillab.rasheeq
Leestijd 2 min.

Intermittent fasting is hip onder influencers, bloggers en fitnessfanaten. Je wisselt periodes van vasten af met periodes van eten. Maar hoe begin je nu aan dit voedingsschema?

Aandachtspunten

Vooraleer je begint met vasten, zijn er een aantal punten waarop je moet letten. Het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen, dit mag enkel water, thee of koffie zijn (zonder melk en suiker). Verder is het verboden om tijdens de vastenperiode voedsel te consumeren.

Intermittent fasting is bedoeld om te vermageren. Om een beter resultaat te krijgen, eet je best gevarieerd en gezond tijdens de periode waarin dat toegelaten is. Indien dat bij jou niet van toepassing is, ben je meer vrij in het kiezen van je maaltijden (ook als dit ongezond is). 

Verschillende varianten

Voordat je start met intermittent fasten, is het belangrijk om te weten dat er verschillende varianten bestaan. De site gezondleven.be legt de volgende schema's uit:

  • 16/8 schema: dit is een van de populairste. Hierbij eet je 16 uur lang aan een stuk niets (enkel drank) en mag je pas eten tijdens de resterende 8 uur. Dit schema is het makkelijkst toe te passen in je dagelijkse routine.
  • 24 uur vasten: tijdens deze variant vast je 1 à 2 keer per week (in totaal 24 uur) aan een stuk door. Je mag uiteraard wel alles drinken zonder calorieën.
  • 5:2 dieet: dit dieet houdt in dat je 5 dagen normaal eet en niet vast. De overige twee dagen mag je slechts 500 kcal/dag consumeren (vrouw) en 600 kcal/ dag (man). En de twee dagen mogen elkaar niet opvolgen.

Wat je moet weten

De belangrijkste reden waarom intermittent fasting werkt, is omdat je veel minder calorieën inneemt. Het is belangrijk om toch zo gezond mogelijk te eten, ook al is wat je eet hier minder van belang.

Toch heeft IF ook een paar bijwerkingen: hongerig zijn, zich slap en moe voelen doorheen de dag. Voor je aan dit dieet begint, is het best om te overleggen met je dokter.