Instorting Rana Plaza in Brussel herdacht met modedefilé van mistoestanden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Met een ongewoon modedefilé van mistoestanden hebben de Schone Kleren Campagne en achACT de zesde verjaardag van de instorting van de Rana Plaza-textielfabriek herdacht. Zes jaar na de ramp merken de organisaties amper verandering en eisen ze dat er een Belgische wet komt die mensenrechten beschermt in de kledingsector en de volledige keten van de textielbedrijven. "De mensenrechten van kledingarbeiders die in Bangladesh kledij naaien voor Belgische bedrijven moeten ook gerespecteerd worden", stelt Sara Ceustermans, coördinator van Schone Kleren Campagne. "Wij eisen een Belgische wet die bedrijven verplicht de mensenrechten in hun keten te respecteren door het risico op mensenrechtenschending te voorkomen en te remediëren. In onze buurlanden bestaat zo een wetgeving al of is die in ontwikkeling, maar België hinkt hier achterop."

De actie kreeg ook steun van vakbonden ACV en VSOA en ngo's als Oxfam en 11.11.11. Zij woonden samen het modedefilé bij en zagen modellen met chique, maar wel gescheurde en verbrande kleren over een catwalk lopen met daarnaast enkele lijkzakken. De modeshow toont het contrast tussen de mooie kleren en de onmenselijke werkomstandigheden in de textielfabrieken.

De ramp in het Rana Plaza-complex vond plaats op 24 april 2013. Er vielen 1.138 doden en meer dan 2.000 gewonden toen de kledingfabriek instortte.

"Er is al verandering op het vlak van veiligheid, maar als we kijken naar de lonen en vakbondsvrijheid is die nog even problematisch als zes jaar geleden", verklaart Ceustermans.

bron: Belga