Instagrammodel doet boekje open over internetfaam

Instagrammodel doet boekje open over internetfaam

"Het grootste deel van mijn jeugd was ik verslaafd aan sociale media, aan status en aan mijn uiterlijk", schrijft ze bij haar laatste Instagramfoto. Maar die druk en drang naar volgers, likes en virtuele erkenning werd haar uiteindelijk te veel. "Hoe kunnen we nu nog onszelf zijn en onze eigen talenten ontwikkelen, als we ons continu online vergelijken met anderen? Er is niets écht of oprecht aan social media, iedereen doet maar alsof en het draait enkel en alleen om erkenning van anderen. Die hypocrisie verstikte me."

Real caption edit: @rachael_consaul took some great photos. Without a doubt she is talented. Originally I wanted them for my new site essenaoneill.com ? Oh how much can change in a few small weeks. I now wish I wasn't wearing such a mask. I love this dress for it makes me feel like a fairy. What wasn't captured was the long talks we had sitting on the beach waiting for golden hour lighting. That's real life, this image is contrived beauty, not real.

A photo posted by Social Media Is Not Real Life (@essenaoneill) on

Daarom besliste de Australische tiener om voorgoed te stoppen met sociale media. Ze veranderde de naam van haar Instagramaccount naar 'Social Media Is Not Real Life' en verwijderde een hele resem foto's. Onder de achtergebleven posts vertelt ze eerlijk wat ze écht had gedaan om tot het eindresultaat te komen en hoeveel geld ze ermee verdiende. 

Bij een van haar selfies heeft ze dan ook volgende bijschrift toegevoegd: "Ik deed make-up op, krulde mijn haar, nam een jurk en zware, oncomfortabele juwelen. Ik nam vervolgens 50 foto's, totdat ik de foto had die jullie misschien zouden leuk vinden. Vervolgens bewerkte ik mijn selfie met verschillende apps, om toch maar jullie goedkeuring te krijgen. Kortom: er is niets echt aan deze foto."

Bij andere foto's schrijft ze dan weer dat ze een hele dag niet gegeten had en haar zus had uitgekafferd om tot de mooiste foto te komen. Af en toe werd ze ook betaald om met een bepaald product te poseren. "Ik kreeg 400 dollar om deze jurk te dragen en ik vind ze niet eens mooi. Er is niets mis met het promoten van een product, wel met het feit dat ik er niet eerlijk over was."

Met haar nieuwe website "Let's be game changers" wil O'Neill andere mensen overtuigen van hoe vernietigend het is om online naar goedkeuring van anderen te zoeken. "Ik zie meer, ik luister meer en ik heb meer tijd. Ik ben creatiever, gelukkiger en minder gestrest. En het allerbelangrijkste: ik voel meer."

There is nothing zen about trying to look zen, taking a photo of you trying to be zen and proving your zen on Instagram.

A photo posted by Social Media Is Not Real Life (@essenaoneill) on