Instagrammers ziek door giftig turquoise meer: "Het was het waard"

Instagrammers ziek door giftig turquoise meer: "Het was het waard"

Het befaamde meer van Monte Neme in Galicië is eigenlijk een onder water gelopen steengroeve die verbonden is met een mijn. Daar werd er tot in de jaren 80 nog wolfraam gewonnen. De turquoise geur heeft het water te wijten aan chemische vervuiling. Daarom wordt het ook wel eens het Tsjernobyl van Galicië genoemd. Maar dat houdt Instagramgebruikers en influencers niet tegen om een foto te nemen met het gekleurde water, integendeel.

(Lees hieronder verder)

 

View this post on Instagram

 

Bañito mañanero en el Monte Neme. Disfrutón. Me la pelan las bacterias. He visto los memes y me descojono de vosotros, putos frikis. Me voy a bañar todos los putos dias del verano para demostraros que ni wolframio ni radioactivo ni nada, un bulo de 4 galegos raritos. #monteneme #neme #wolframio #soisunosenfermos

A post shared by Selección natural (@izzyandtai) on

Ziekenhuis

Enkele Instagrammers getuigden tegen Spaanse media. "Ik kreeg uitslag nadat ik in contact was gekomen met het water. Het was vervelend, maar het was het waard", klonk het. Vrijwel alle slachtoffers kregen problemen met hun spijsvertering en huid. Een vrouw nam een duik "omdat het er zo mooi was". Er stonden volgens haar ook nergens borden dat het niet toegelaten was. "We kregen zwellingen op onze huid en moesten braken", zegt ze. "Het duurde twee weken vooraleer we er weer vanaf waren. Erg lastig."

Een dokter van het universitaire ziekenhuis in La Coruña zegt dat contact met het water irritaties aan ogen en huid veroorzaken. Als je langer in het water gaat, kan je ook te maken krijgen met overgeven en diarree.