Instagram is slecht voor je mentale gezondheid

Instagram is slecht voor je mentale gezondheid

De studie van The Royal Society for Public Health (RSPH) en de Young Health Movement bevroeg 1.479 mensen tussen de 14 en 24 jaar oud. Zij moesten populaire sociale media beoordelen op angst, depressie, eenzaamheid, pesten en lichaamsbeeld. De platforms in kwestie waren YouTube, Instagram, Snapchat, Facebook en Twitter. De deelnemers moesten elk sociaal netwerk punten geven op veertien gezondheids- en welzijnsproblemen.

Uit de studie bleek dat YouTube het meest positieve effect had op geestelijke gezondheid, gevold door Twitter en Facebook. Snapchat en Instagram kregen de slechtste score. "Beide platforms focussen sterk op foto's en dat blijkt gevoelens van onzekerheid en angst te creëeren bij jongeren", zegt Shirley Cramer, directeur van het RSPH.

Oplossingen

Volksgezondheidsdeskundigen stellen voor om notificaties te sturen naar gebruikers die al lange tijd hebben doorgebracht op sociale media. Daarnaast willen ze mensen met geestelijke gezondheidsproblemen identificeren. Een andere mogelijke oplossing zou zijn om digitaal gemanipuleerde foto's, zoals foto's van modemerken en beroemdheden, aan te duiden met een icoontje.