"Insecten zijn de toekomst"

Enkele jaren geleden pionierde chef-kok David Creëlle met het eerste insectenrestaurant in België. Intussen is dat restaurant vervangen door een bloeiende cateringzaak, brengt Creëlle een kookboek uit en staat hij mee aan het roer van zijn eerste eigen foodfabriek, Bugsworld. Eind deze week worden zijn insectenburgers ook geïntroduceerd op de World Food Expo in Milaan.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Het verhaal van David Creëlle (foto) begon met een «zot idee» van zijn vriendin en zakenpartner Liesbet Minne. «Op reis in Thailand at ik voor het eerst insecten. Dat beviel me wel, alleen smaakten alle insecten naar soja. Al snel besefte ik dat er meer mogelijkheden waren, en eenmaal thuis ben ik volop aan het experimenteren geslagen», legt hij uit aan Metro.

In de supermarkt

«Mijn vriendin opperde vervolgens het idee om met een pop-uprestaurant te beginnen. Ik verklaarde haar voor gek, maar liet me uiteindelijk toch overhalen. Het had onmiddellijk succes, en groeide uit tot een echt restaurant. Intussen hebben we het moeten sluiten omdat we het te druk kregen met de andere projecten. Binnenkort zijn mijn insectenburgers ook te verkrijgen in de supermarkt.»

Is de consument wel klaar om zich massaal aan insectenburgers te wagen? «De supermarkt waarmee we in zee gaan, heeft een uitgebreid marktonderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er veel belangstelling is», legt Creëlle uit. «Zelf wil ik de verwachtingen niet te hoog leggen en wacht ik liever af tot ze effectief in de winkelrekken liggen», stelt hij voorzichtig.

Ecologisch verantwoord

Toch zijn er genoeg redenen om je dagelijkse stukje vlees af en toe te vervangen door een maaltijd met insecten. «Insecten zitten boordevol voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten, vitaminen... Bovendien is het ecologisch verantwoord om insecten te eten: de CO2-uitstoot en de andere schadelijke gassen die vrijkomen bij het kweken van insecten ligt een pak lager dan bij runderen. Om één kilo rundvlees te produceren, heb je tien kilo granen nodig. Bij krekels is die verhouding één op één, en heb je maar één kilo voedsel nodig. Een wereld van verschil. Ik ben ervan overtuigd dat insecten de toekomst zijn», klinkt het.

De insectenburgers worden in België geproduceerd volgens het recept dat Creëlle zelf ontwikkeld heeft. «De recepten zijn met veel trial and error tot stand gekomen. Ik heb heel veel geproefd en geëxperimenteerd.» Wie zich zelf graag wil wagen aan een keukenexperiment, kan aan de slag met Creëlles kookboek. «De recepten in mijn kookboek zijn erg gevarieerd en gaan van heel simpel insectenmeel voor op de boterham tot iets moeilijkere gastronomische gerechten», besluit hij.