Insecten kunnen vlees perfect vervangen

Eetbare insecten zijn een volwaardig en gezond voedingsmiddel en hebben bovendien in vergelijking met vlees ook een veel kleinere ecologische voetafdruk. Dat stelt de Leuvense hoogleraar en microbiologe Leen Van Campenhout in Campuskrant.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Volgens Van Campenhout, die aan de KU Leuven het Lab4Food coördineert dat de voedingswaarde van insecten bestudeert, kunnen insecten zoals sprinkhanen, krekels en meelwormen als voedingsmiddel "vlees perfect vervangen".

"Ze stoten bovendien amper broeikasgassen uit en vergen weinig water en ruimte", legt ze uit. "Je kan ze dus heel wat milieuvriendelijker kweken dan bijvoorbeeld runderen."

Weinig interesse

Nadat het Federaal Voedselagentschap in 2014 een tiental insecten goedkeurde voor consumptie verschenen er nieuwe producten, maar die zijn bij gebrek aan interesse ondertussen weer uit de supermarkten verdwenen.

Elders is er meer interesse. "Omdat ons voedselagentschap vrij vroeg eetbare insecten erkende, is België in Europa een van de koplopers. Wij exporteren insecten bijvoorbeeld naar Zwitserland, waar onze kwekers nauwelijks de vraag kunnen bijhouden", aldus Van Campenhout.

"Insecten hebben trouwens veel meer toepassingen dan enkel voeding. Hun uitwendig skelet bevat chitine, een stof die gebruikt wordt in plastic folie. En onze collega's van hogeschool Thomas More experimenteren met een handcrème die sprinkhanenvet bevat."