Inrichting huis kan helpen bij afvallen

Inrichting huis kan helpen bij afvallen

Heb je soms moeite om die extra kilo's kwijt te raken? Of heb je elk jaar dat goede voornemen om gezonder en minder vettig te eten? Jouw huis zou je daarbij wel eens kunnen helpen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de inrichting van het huis bepalend is voor de eetgewoonten. En dat zou het verschil kunnen maken om net die extra kilootjes te verliezen.

In Healthista, een Britse website over gezondheid, vertelt dokter Brian Wansik dat we veel van onze eetgewoonten automatisch uitvoeren. Bijgevolg worden we gemakkelijk beïnvloed door onze huisomgeving, zonder dat we het goed en wel beseffen. "Maar net zoals een supermarkt speciaal ingericht is om ons bepaalde voeding te laten kopen, kunnen we in ons huis subtiele veranderingen doorvoeren zodat je betere en gezondere eetkeuzes gaat maken." In het boek 'Slim by Design' geeft Wansik verschillende concrete tips die ons huis dus 'gezonder' kunnen maken.

1. De keuken

-Bewaar je eten slim. "Hoe zichtbaarder, hoe aantrekkelijker" is hierbij het uitgangspunt. Daarom raadt Wansik aan om al het ongezonde eten beter weg te stoppen, gezonde voeding mag dan weer wel in het oog vallen. "Als je het niet kan zien, zal je het ook minder snel opeten", aldus Wansik. Vervang de snoepbokaal dan ook door een fruitmand.

2. De eettafel

-Gebruik kleinere borden. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat mensen minder eten wanneer ze kleinere borden gebruiken. Borden met een diameter van 20 centimeter beschouwt Wansik als ideaal. "Indien het kan, probeer dan ook voor contrast te zorgen tussen de kleur van je bord en de kleur van je eten", aldus Wansik.

-Gebruik hoge glazen. Dit heeft alles te maken met optisch bedrog, mensen die drinken uit hoge glazen hebben de indruk dat er meer inkan en dus zullen ze er automatisch minder drank ingieten.

-Zorg voor rustige en zachtere muziek. Wansik: "Hoe luider en sneller de muziek, hoe meer mensen geneigd zijn veel te eten."

-Een normale lichtinval is belangrijk. Niet te donker, maar ook niet te fel.

-Gebruik kleine lepeltjes. Dit is het enige bestek dat een invloed heeft, zegt Wansik. "Met kleinere lepels zal je minder eten nemen, tot 14%."

3. De woonkamer

-Zet kleine salontafeltjes weg of plaats ze buiten je bereik. Je zal er geen of minder eten op plaatsen.

-Kijk nooit televisie als je eet. De reden hiervoor is dat je gaat eten naargelang het ritme van wat er te zien is, en dit is vaak te snel. Bovendien verlies je het overzicht over wat je al gegeten hebt.

4. De slaapkamer

-Leg je sportschoenen steeds klaar. Zo zal je ze sneller gebruiken na het opstaan en een gewoonte ontwikkelen.

-Zorg voor een weegschaal naast je bed. Je zal ze regelmatig gebruiken en kan jezelf controleren.