Inreisverbod VS - Waarnemend minister van Justitie is tegenstander

Inreisverbod VS - Waarnemend minister van Justitie is tegenstander

De waarnemende Amerikaanse minister van Justitie Sally Yates heeft het ministerie van Justitie opgedragen om president Donald Trumps decreet over migratie niet te verdedigen. "Zo lang ik waarnemend directeur ben, zal het ministerie geen argumenten voorleggen om het decreet te verdedigen", zei Sally Yates, die werd benoemd door voormalig president Barack Obama, in een brief aan de medewerkers van het ministerie.

Trumps inreisverbod voor zeven moslimlanden is volgens Yates onwettelijk, en ze merkt op dat het decreet in rechtbanken in verschillende rechtsgebieden werd aangevochten. "Het is mijn plicht ervoor te zorgen dat de standpunten die we in de rechtbank innemen consistent zijn met de eerste plicht van deze instelling om altijd gerechtigheid te zoeken en het juiste te vertegenwoordigen", zo luidde het verder in de verklaring.

Trump vroeg Yates, die viceminister van Justitie was onder Obama, om de waarnemend minister van Justitie te zijn. Zij zal vervangen worden door Jeff Sessions, wanneer diens mandaat bevestigd wordt door de Senaat.

bron: Belga