Inreisverbod VS - Trump ontslaat waarnemend minister van Justitie die vijandig stond tegenover decreet

Inreisverbod VS - Trump ontslaat waarnemend minister van Justitie die vijandig stond tegenover decreet

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandagavond de waarnemend minister van Justitie Sally Yates ontslagen, zo berichtten de Amerikaanse media. Zij had gezegd dat ze het inreisverbod niet zou verdedigen, en wordt nu vervangen door Dana Boente, de procureur van het oostelijke district van Virginia. "De waarnemende minister van Justitie, Sally Yates, heeft het ministerie van Justitie verraden door haar weigering een decreet uit te voeren dat de Amerikanen moet beschermen", zo luidde het in een mededeling van het Witte Huis.

"Yates werd benoemd door de Obama-administratie en is erg zwak als het gaat over grenzen, en heel zwak als het gaat over illegale migratie. Het is tijd dat we serieus worden over de bescherming van ons land. Oproepen tot een strengere doorlichting van individuen afkomstig uit zeven gevaarlijke plaatsen is niet extreem. Het is redelijk en noodzakelijk om ons land te beschermen", zo verantwoordde Trump zijn beslissing.

In de verklaring wordt ook Boente geciteerd, die zegt "vereerd" te zijn de rol op zich te nemen tot de aanstelling van senator Jeff Sessions. Die laatste wacht nog op een goedkeuring door de Senaat van zijn mandaat van minister van Justitie.

bron: Belga