Inreisverbod VS - Amerikaanse ministerie van Justitie dient beroep in tegen opschorting inreisverbod

Inreisverbod VS - Amerikaanse ministerie van Justitie dient beroep in tegen opschorting inreisverbod

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zaterdag beroep aangetekend tegen de beslissing van een federale rechter van vrijdag om het inreisverbod te blokkeren dat president Donald Trump een week eerder had ingesteld voor inwoners van Iran, Irak, Syrië, Jemen, Somalië, Soedan en Libië. Dat melden de Amerikaanse media. Woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer had vrijdag al verklaard dat het Witte Huis in beroep zou gaan tegen de beslissing van de rechter in Seattle, die onmiddellijk van kracht werd en gold voor het hele land. De rechter ging zo in op een vraag van de staten Washington en Minnesota, die klacht indienden tegen het "ongrondwettelijke" decreet en eisten dat het inreisverbod werd opgeschort terwijl de rechter hun klacht onderzoekt.

Trump waarschuwde zaterdagochtend nog voor "grote problemen" als de VS niet zelf mogen bepalen wie al of niet het land binnen mag. Op Twitter noemde hij "de beslissing van deze zogezegde rechter... belachelijk en ze zal ongedaan gemaakt worden". Volgens het Witte Huis heeft Trump bovendien van het Congres de autoriteit gekregen om beslissingen te nemen op nationaal niveau rond veiligheid en immigratie, en hebben de staten daar dus niets over te zeggen.

Door de beslissing van de rechter liet Buitenlandse Zaken weten dat het terugkomt op de intrekking van zowat 60.000 visa voor de Verenigde Staten. Indien het hof van beroep van het negende circuit (United States Court of Appeals for the Ninth Circuit) in San Francisco het Department of Justice volgt, kan het inreisverbod echter meteen opnieuw van kracht worden. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechter zich zal uitspreken.

Zowel in de VS als in verschillende steden in Europa werd zaterdag opnieuw gemanifesteerd tegen Trumps inreisverbod.

bron: Belga