"Inreisverbod voor wie al visum heeft, lijkt mij onaanvaardbaar"

"Inreisverbod voor wie al visum heeft, lijkt mij onaanvaardbaar"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zegt dat het inreisverbod dat de Amerikaanse president Trump uitgevaardigd heeft "voor mensen die al een visum of een groene kaart hebben", indruist tegen zijn persoonlijk rechtsgevoel. "Dat lijkt mij onaanvaardbaar", verklaarde Bourgeois vandaag in De Zevende Dag op één. Het 'executive order' dat Trump vrijdagavond (Belgische tijd) uitvaardigde, wil Bourgeois in de eerste plaats goed kunnen bestuderen. "Ik ben een beetje bang om voort te gaan op wat je terugvindt in de media. Je moet dat goed bekijken."

De maatregel valt volgens Bourgeois uiteen in drie luiken: een "arbitrair" moratorium op vluchtelingen uit zeven landen, een strengere visumcontrole "waar ook België mee te maken zal krijgen" en een onmiddellijk inreisverbod voor mensen die al een visum of groene kaart hebben.

"Dat laatste lijkt onaanvaardbaar, lijkt een vorm van willekeur. Maar de maatregel is trouwens ook al opgeschort", verwijst Bourgeois naar de beslissing van een Amerikaanse rechter.

"Wat de vluchtelingen betreft, heb ik begrepen dat het om een moratorium van 90 dagen gaat waarin hij (Trump) de zaken gaat herbekijken", aldus nog Bourgeois. "Ik vind persoonlijk dat de Conventie van Genève alleen maar een succes kan hebben als alle landen die respecteren. Er zijn nog landen, niet alleen maar Trump, die focussen op christelijke vluchtelingen."

bron: Belga