Infrabel maakt voortaan twee keer per dag stiptheidscijfers bekend

Infrabel maakt voortaan twee keer per dag stiptheidscijfers bekend

Spoorwegbeheerder Infrabel start met een nieuw communicatiekanaal. Mobipulse, zoals het nieuwe project heet, publiceert twee keer per dag informatie over de stiptheid op de negen belangrijkste assen. De tool is te vinden op de website van Infrabel en wordt geüpdatet om 11 uur en om 21 uur.

Je vindt er niet alleen de reistijd van de treinen tijdens de ochtendspits (van 6 tot 9 uur) en de avondspits (van 16 tot 19 uur), maar ook de prijs en de CO2-uitstoot. Daarnaast is er een vergelijking met de auto, ook daar wordt de reistijd, de prijs en de uitstoot gegeven.

Transparantie

"Zo kunnen mensen zien dat de trein, ondanks de vele vooroordelen, altijd sneller is dan de wagen", aldus federaal mobiliteitsminister François Bellot (MR) tijdens de voorstelling. Tot nu toe publiceerde Infrabel één keer per maand stiptheidscijfers. Dat blijft de spoornetbeheerder doen, maar nu komt er dus een extra manier voor de reizigers om de treinen op te volgen.

"Met Mobipulse creëren we meer transparantie, want vaak komen de maandelijkse cijfers niet overeen met het gevoel van de reiziger. Daarin willen we nu verandering brengen", verklaart Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel.

Tussen Brussel en provinciesteden

Om elf uur verschijnen op Mobipulse de rittijden van treinen naar Brussel vanuit de provinciesteden Kortrijk, Gent, Antwerpen, Hasselt, Bergen, Doornik, Namen, Luik en Charleroi. Naast de theoretische reistijd, staat de werkelijke reistijd. Om negen uur 's avonds gebeurt hetzelfde, maar in de omgekeerde richting.

Victor Moonen