Informateurs geloven in snelle regeringsformatie

Informateurs geloven in snelle regeringsformatie

De informateurs hebben de voorbije week met alle partijen gepraat die volgens hen een rol zouden kunnen spelen in de regeringsvorming. Ze spraken ook met de initiatiefnemers voor de coalitiegesprekken in de gewesten en gemeenschappen, met vakbonden en werkgevers, de Nationale Bank, het Netwerk tegen Armoede, een aantal federale overheidsdiensten en klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele. Er zijn nog gesprekken gepland, onder meer met het Planbureau.

VB, PVDA en CDH vallen af

De informateurs zeggen dat er snel gesprekken voor de vorming van een nieuwe federale regering moeten komen. De regeringsvorming honderden dagen doen aanslepen, zoals in 2010 en 2011 (toen er pas na 541 dagen een regering werd gevormd), is volgens hen nu niet mogelijk. In tegenstelling tot 2010 en 2014 heeft de uittredende regering in lopende zaken immers geen meerderheid in het parlement.

De partijen Vlaams Belang, PVDA en cdH krijgen geen uitnoding meer. Het is niet mogelijk een federale regering te vormen met het VB of PVDA aan boord, zo verklaarde Vande Lanotte (foto links). Reynders (rechts) voegde er aan toe dat er om een regering te vormen, minstens een Franstalige partij nodig is. Geen enkele Franstalige partij wil dat doen met Vlaams Belang. Ook het cdH komt niet meer aan bod, gezien ze aangegeven hebben overal voor de oppositie te kiezen.