"Informateur helpt de zaken niet vooruit"

"Informateur helpt de zaken niet vooruit"

"Hij heeft uiteraard recht op zijn opinie, maar als informateur helpt hij de zaken hiermee niet vooruit." Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in reactie op het interview van Georges-Louis Bouchez. "Ik ben een unitarist. Ik ga je zelfs vertellen: ik denk dat we alles op federaal niveau moeten terugzetten. Ik ben voor een eenheidsstaat." Dat zei Bouchez in een interview met het Franstalige tijdschrift Wilfried. "Als er ooit een evaluatie zou komen van de zes staatshervormingen, kan ik u al de conclusie geven. Het komt erop neer dat we alles terug op nationaal niveau moeten zetten."

"Het unitarisme is al uitgeprobeerd in dit land", reageert Bart De Wever. "Het werkte na 1830, zolang de Vlamingen tweederangsburger waren en werden bestuurd door mensen die geen Nederlands spraken. Toen de Nederlandstaligen in dit land hun burgerrechten eisten en kregen, liep het unitarisme volledig vast en begon uiteindelijk het federalisme."

België bestaat intussen uit twee volledig gescheiden democratieën, werpt De Wever op. "Wat Bouchez voorstelt, werpt ons dus terug naar de 19de eeuw. Het getuigt van een gebrek aan historisch inzicht."

bron: Belga