Infectiologe Erika Vlieghe hekelt uitspraak over festivals van premier De Croo: "Staat haaks op wat wij voorop hadden gesteld"

Infectiologe Erika Vlieghe hekelt uitspraak over festivals van premier De Croo: "Staat haaks op wat wij voorop hadden gesteld"

Premier Alexander De Croo liet deze voormiddag weten dat de organisatie van grotere festivals in ons land mogelijk zou moeten zijn vanaf de tweede helft van de zomer. Het Overlegcomité moet dinsdag nog de precieze details bespreken en de voorwaarden vastleggen, maar er zou onder meer gewerkt kunnen worden op basis van het Europese groen certificaat, dat rekening zal houden met vaccinatie, een negatief testresultaat of immuniteit. De festivals zouden ook beperkt worden tot bezoekers uit Europa.

GEMS-voorzitster Erika Vlieghe steunt dat voorstel niet, zegt ze aan HLN.be. "Wij zijn er net zoals de regering voorstander van om deze zomer steeds meer vrijheid aan de mensen terug te geven, maar voor moeilijk controleerbare massa-events met een internationaal publiek, vinden wij het in augustus echt te vroeg."

Experten steunen de plannen niet

Vlieghe bevestigt dat aan Belga. "Dat staat helemaal haaks op wat wij voorop hadden gesteld in ons advies", klinkt het. "Ik stel alleen maar vast dat dat aan de kant wordt geschoven."

Of er in aanloop naar het Overlegcomité van dinsdag nog over overlegd wordt met de regeringen, wist Vlieghe niet te zeggen. Maar de politiek is in elk geval op de hoogte van het feit dat de experten niet achter de plannen staan, aldus Vlieghe. "Het advies ligt al een tijdje op tafel en het is ook al gezegd in overlegmomenten met de evenementensector."