Indonesische apen zetten ruilhandel op poten

Makaken in Indonesië gedragen zich als volleerde afpersers. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Luik in de buurt van de Uluwatu tempel op Bali. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Verschillende apen hebben een slimme tactiek ontwikkeld om voedsel te ontfutselen van toeristen. Eerst stelen ze spullen als fototoestellen, zonnebrillen of telefoons en vervolgens wachten ze totdat de bezoekers hen eten aanbieden. In ruil geven de dieren de gestolen goederen terug.

Dat ontdekte onderzoeker Fanny Brotcorne van de Universiteit van Luik nadat ze de dieren vier maanden lang heeft geobserveerd. Tijdens haar studie werd de onderzoekster zelf verschillende keren beroofd. Zo was ze bijna haar pet, pen en onderzoeksgegevens kwijt. Haar bevindingen schreef ze neer in het wetenschappelijke vakblad Primates.

"Dit is een uniek fenomeen. Alleen apen in de buurt van de Uluwatu Tempel op Bali gedragen zich op deze manier", vertelt Brotcorne aan de nieuwssite New Scientist. Ze vermoedt daarom dat de apen dit gedrag van elkaar leren.