Indonesisch kunstenaarscollectief wordt curator van documenta XV

Indonesisch kunstenaarscollectief wordt curator van documenta XV

Documenta 15 wordt teamwork: in 2022 zal de wereldberoemde kunsttentoonstelling in Kassel als curatoren de leden van het kunstenaarscollectief Ruangrupa uit Jakarta hebben. Dat maakten de organisatoren van de vijfjaarlijkse expo bekend. Ruangrupa, dat bestaat uit een vaste kern van tien kunstenaars, volgt Adam Szymczyk op, die in 2017 documenta 14 leidde. Het is niet uitgesloten dat behalve de kernleden nog andere artiesten uit het collectief meewerken. Szymczyk werd als curator zowel artistiek als economisch op de korrel genomen. Zijn editie, voor het eerst op twee plaatsen - Kassel en Athene, eindigde op een deficit van 7,6 miljoen euro en veroorzaakte een crisis. Op artistiek vlak werd documenta XIV bekritiseerd als te didactisch en te cerebraal. De positieve kant van de medaille: met meer dan een miljoen bezoekers werd een record gevestigd.

Documenta startte in 1955. Met de editie stegen het aantal bezoekers en het belang dat aan de expo van hedendaagse kunst werd gehecht. Momenteel heeft Kassel enkel nog in de Biennale van Venetië zijn evenknie.

Sinds 1972 vindt documenta om de vijf jaar plaats. Historisch was editie IX in 1992, in goede banen geleid door de inmiddels betreurde Jan Hoet.

Documenta XV vindt plaats van 18 juni tot 25 september 2022.

bron: Belga