Indische olifant die schildert, krijgt een eigen tentoonstelling in India

Indische olifant die schildert, krijgt een eigen tentoonstelling in India

Artspice, een kunstgallerij in Delhi, is momenteel de gastheer van een bijzondere tentoonstelling genaamd Ganpati to Gajah. De kunstenaar die zijn werk aan het grote publiek laat zien, is een onconventionele kunstenaar. Het gaat namelijk om een Indische olifant Phoolkali, die verschillende werken schilderde. De BBC heeft gemeld dat men met de tentoonstelling geld wil inzamelen om de olifant te beschermen.

Alle schilderijen van Phoolkali  zijn voorzien van een enkele gekleurde voetafdruk op een contrasterende achtergrond. Als je je afvraagt hoe een dergelijke reus zo'n verfijde kunst kan maken, weet dan dat er natuurlijk ook de hand van een menselijke kunstenaar aan te pas is gekomen.

Alpana Ahuja uit Singapore is die kunstenaar en bedacht het elegante systeem om schilderijen te produceren. Ze liet Phoolkali in een pot verf trappen en dan op een canvas stappen. Het is nog onduidelijk of er auteursrechten zijn op de schilderijen. Onlangs oordeelde de Amerikaanse auteurswet wel dat selfies die gemaakt werden door apen niet auteursrechtelijk beschermd zijn en dat zou dus betekenen dat dat voor een muurschildering van een olifant ook zou gelden.

Ahuja werd geïnspireerd door haar verblijf bij het Wildlife SOS Elephant Conservation and care Center. "Ik was tot tranen toe geroerd toen ik het lot van deze prachtige dieren zag. Phoolkali die van de dood gered werd, was mijn inspiratie en samen met haar maakte ik deze unieke kleurencombinaties," zei ze bij de opening van de tentoonstelling.

De olifantenpopulatie in Indië is gedaald tot slechts 25.000 dieren. Degene die overblijven worden nog steeds bedreigd door stroperij en vernietiging van hun habitats. Dankzij de schilderijen wil Ahuja geld inzamelen om de olifanten beter te kunnen beschermen. Een schilderij van Phoolkali kost tussen de 165 en 400 dollar. Op de tentoonstelling hangen ook schilderijen van olifanten geschilderd door Ahuja.