India lanceert succesvol twintig satellieten tegelijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

India heeft woensdag een eigen record gevestigd door succesvol twintig satellieten tegelijk te lanceren, zo heeft het Indiase ruimtevaartbureau ISRO bekendgemaakt. Vanop de basis Sriharikota vertrok om 09.26 uur plaatselijke tijd een PSLV-draagraket die succesvol twintig satellieten uitzette, het grootste aantal ooit voor het Indiase land. Het vorige record was tien en dateert van 28 april 2008.

Zeventien van de twintig kwamen niet uit India, maar zijn in opdracht van andere staten en ondernemingen in de ruimte afgezet. Zo waren er kunstmanen bij uit de VS, Duitsland, Canada en Indonesië. De meeste dienen voor studie van de atmosfeer, maar enkelen staan ook ten dienste van radio-amateurs.

Het totaal gewicht van de satellieten bedroeg 1,288 ton, aldus de krant Times of India.

Het was de 36ste missie van de PSLV die eertijds ook de "Belgische" Proba-1 heeft gelanceerd en de veertiende van de krachtigste variant.

New Delhi probeert al jaren een graantje mee te pikken van de commerciële lanceermarkt die door de activiteiten van het Amerikaanse SpaceX aan een grondige transformatie bezig is.

bron: Belga