Indeling van de keuken zegt iets over gewicht

Indeling van de keuken zegt iets over gewicht

Voor de studie fotografeerden de wetenschappers meer dan 200 keukens in Syracuse, in de Amerikaanse staat New York. In die foto's speurden ze naar het voedsel dat zichtbaar bewaard werd. Daarnaast keken ze ook naar het gewicht van de eigenaars van de keuken.

Uit de resultaten blijkt dat vrouwen die frisdrank (+12 kilogram) of ontbijtgranen (+9 kilogram) op een zichtbare plaats bewaren, gemiddeld zwaarder zijn dan dames die deze producten in de kast zetten. Vers fruit (-6 kilogram) of groenten (-3 kilogram) voor het grijpen zorgen voor een afname van het gemiddeld gewicht bij vrouwen. Gek genoeg heeft snoep op het aanrecht (-10 kilogram) nog een sterker effect dan fruit en groenten bij vrouwen.

Vreemd genoeg liggen de resultaten helemaal anders bij mannen. De plaatsing lijkt bij mannen een kleiner effect te hebben, al waren heren met snoep op zichtbare plaatsen gemiddeld 7 kilogram zwaarder. Groenten op een zichtbare plaats (+4 kilogram) zorgen ook voor een toename van het gemiddeld gewicht. Ontbijtgranen zorgen dan weer van een afname van 2 kilogram.

De studie besluit dat mensen eerder geneigd zijn de zichtbare voedselwaren te eten. Alles, behalve de fruitmand, van het aanrecht verwijderen zou dus een eenvoudige ingrijp kunnen zijn om gezonder te eten.