Imago zorgberoepen lijdt onder corona

Imago zorgberoepen lijdt onder corona

De voorbije twee jaar is de aantrekkelijkheid van beroepen duidelijk afgenomen. Van de twintig geselecteerde beroepen (tien zorg- en tien niet-zorgberoepen) kon geen enkel beroep een positieve ontwikkeling optekenen. De tien zorgberoepen kennen een daling qua aantrekkelijkheid van gemiddeld 12,1%. Bij de niet-zorgberoepen bedroeg de daling gemiddeld 7%.

De beroepen die het sterkst gedaald zijn qua aantrekkelijkheid zijn farmacoloog (-24%), apotheker(es) (-17%), professor (-16%), vroedkundige (-16%), verpleegkundige en dokter (beide -13%). Ook andere zorgberoepen zoals chirurg (-12%) en bejaardenverzorg(st)er (-10%) dalen minstens 10%.

Niet enkel zorg is minder populair

"De trend is heel duidelijk: alle geselecteerde beroepen zijn in 2020 minder aantrekkelijk dan in 2018. Omdat de aantrekkelijkheid van een beroep niet snel wijzigt, is er een grote aanwijzing dat deze daling er is gekomen onder invloed van de coronapandemie en de eerste lockdown", aldus Jan Denys, woordvoerder en arbeidsmarktdeskundige bij Randstad.

Randstad Research onderzocht ook waaróm mensen een bepaald beroep al dan niet aantrekkelijk vinden. De coronapandemie heeft onze voorkeuren alleszins niet veranderd. Een aantrekkelijk loon, een goede balans werk-privé, goede arbeidsomstandigheden, werkzekerheid en afwisseling vormen net zoals in 2011 en 2018 de top vijf. Bij de beroepen in de zorgsector is de tevredenheid over de arbeidsomstandigheden de laatste jaren echter gedaald, zeker in vergelijking met de niet-zorgberoepen. "Een reden voor bezorgdheid, zeker gezien het maatschappelijk belang van deze beroepen. Met een extra bonus zal dit wellicht niet verholpen kunnen worden", besluit Jan Denys.

Meest gelezen
 1. boristhumb

  Boris Van Severen deelt gewaagde foto van zijn vrouw Frances Lefebure: «Doe hem weg!»

 2. leraresthumb

  Lerares beleeft gênant moment in klas: «Zo’n beha draag ik NOOIT meer!»

 3. erikthumb

  Erik Van Looy is (opnieuw) samen met DIT topmodel

 4. kunzathumb

  ‘Temptation’-Kunza heeft de liefde gevonden en het is geen onbekende: «Zo lang gewacht» (foto)

 5. romaniethumb

  Ex-Miss België Romanie Schotte bevallen van eerste kindje