Ikea is overnachtende tieners grondig beu

Ikea is overnachtende tieners grondig beu

De oproep komt overgewaaid uit Zweden, waar medewerkers van de vestiging in Jönköping afgelopen weekend twee veertienjarige meisjes aantroffen toen de winkel ‘s ochtends openging. Ze hadden zich de dag voordien verstopt voor sluitingstijd, iets waar ze geen patent op hebben.

Volgens Ikea is er sprake van een heuse trend. Zo zouden er het afgelopen jaar minstens tien andere gelijkaardige ‘sleepovers' hebben plaatsgevonden in winkels van het bedrijf, wat meteen verklaart waarom de meubelfabrikant een oproep doet om ermee op te houden.

«Veiligheid is prioriteit»

«We appreciëren het dat mensen interesse tonen in Ikea en er leuke ervaringen willen beleven», zegt een woordvoerder aan de Britse openbare omroep BBC. «Maar de veiligheid van het personeel en onze klanten is onze voornaamste prioriteit. Dat is waarom we geen overnachtingen in onze winkels kunnen toestaan.» Ikea diende overigens geen klacht in tegen de twee betrapte meisjes, maar had wel een gesprek met hun ouders.

De oorsprong van de overnachtingstrend ligt overigens in ons land. Afgelopen zomer waren het twee Belgische tienerjongens, Bram en Florian, die ermee begonnen door de nacht door te brengen in het Ikea-filiaal in Gent.

De twee filmden hun exploten en zwierden het bewijsmateriaal op YouTube, waar het al snel razend populair werd. Ondertussen is het bewuste filmpje al meer dan 1,7 miljoen keer bekeken.