Ikea ontwikkelt producten uit zwerfplastic

Ikea sluit zich aan bij het NextWave-initiatief en zal op termijn zwerfplastic recycleren tot nieuwe producten. De eerste prototypes zouden in 2019 klaar moeten zijn. Het initiatief ligt in lijn met andere duurzame besluiten van Ikea.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Ikea wordt groen

Eerder dit jaar maakte de winkelketen al bekend dat ze tegen 2020 geen plastic wegwerpproducten meer wou gebruiken. Het bedrijf wil tegen 2030 evolueren naar een circulair model. Dat betekent dat alle producten en verpakkingsmaterialen vervaardigd zullen zijn uit gerecycleerde grondstoffen. Nu verbindt Ikea zich dus ook aan NextWave. Naast Ikea zijn onder andere Dell en HP lid van het initiatief. Door samen te werken hopen ze de eerste wereldwijde leveringsketen voor zwerfplastic te ontwikkelen.

Zwerfplastic?

Zwerfplastic is een vage term. Concreet is het afval dat gevonden wordt in een straal van 50 km rond waterwegen. Na verloop van tijd is dat plastic gedoemd om in het zeewater te belanden. Jaarlijks zou er op die maneier 12 miljoen ton plastic in de oceaan verdwalen. NextWave wil vermijden dat dat afval ook effectief in het zeewater terechtkomt. Tot nu toe wordt het zwerfplastic bijvoorbeeld verzameld in Indonesië, Denemarken en Chili.