"Ik wil me niet meer verschuilen achter een cordon sanitaire"

door
Belga
Leestijd 2 min.

In een Facebookpost zegt N-VA-lijsttrekker Zuhal Demir dat ze zich niet meer "wil verschuilen achter het cordon sanitaire". Dat cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang heeft volgens haar de oplossingen "geen stap dichter gebracht". "Ik hoef niet blij te zijn met de overwinning van het Vlaams Belang om ze te erkennen als politieke realiteit. Angst is een slechte raadgever. Geloof in je eigen overtuiging en sterkte is dat niet", zo schrijft Demir. De discussie over het cordon sanitaire is terug van nooit echt weggeweest. Met de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang flakkert de discussie opnieuw op. N-VA-voorzitter Bart De Wever zei zondagavond meteen dat zijn partij het cordon sanitaire nooit heeft onderschreven en dat hij in ieder geval met Vlaams Belang zal praten in zijn poging om een Vlaamse regering te vormen.

In een Facebookpost legt N-VA-lijsttrekker Zuhal Demir uit waarom ze zich naar eigen zeggen niet wil "verschuilen" achter het cordon. Ze verwijst daarbij naar haar jeugd, toen het Vlaams Blok uitpakte met haar 70 puntenplan. "Meisjes als ik moesten in een moslimschool voorbereid worden op de terugkeer naar Turkije. Ik kan u verzekeren dat zoiets aankomt als een slag in het gezicht". Ze is ook dankbaar dat er toen politici waren die "dit soort waanzin blokkeerden".

Nu wil de partij van Demir gesprekken aangaan met Vlaams Belang. Die partij mag dan van naam veranderd zijn, toch lopen er bij Vlaams Belang nog mensen rond uit de tijd van het 70 puntenplan. "Dezelfde mensen die mij -en duizenden kinderen als mij- wilden terugsturen naar waar ik niet thuis was, zijn nog steeds actief binnen de partij", klinkt het.

Maar volgens Demir is er intussen ook een en ander veranderd. "Ik laat me niet meer intimideren of bang maken. Ik ben geëvolueerd en ik hoop van hen hetzelfde. Ik weet dat het kan. Mensen die meeschreven aan het 70 puntenplan, zweren het haatplan vandaag oprecht af".

Volgens haar kaart het Vlaams Belang ook dezelfde problemen aan als N-VA. Het Vlaams Belang "monddood" maken of niet met hen in gesprek gaan, is volgens haar ook geen oplossing. Daarom gelooft ze ook niet in de strategie van het cordon. "Ik ga me niet verschuilen achter een handtekening van politici onder een 28 jaar oud 'cordon sanitaire' dat ons geen stap dichter heeft gebracht bij oplossingen. Daar geloof ik nu niet meer in", zegt de Limburgse politica nog.

bron: Belga