"Ik weet perfect wat ik wil"

"Ik weet perfect wat ik wil"

 Voor de mixing van de plaat wist Van Gestel Wally Gagel te charmeren, die albums van onder andere de Rolling Stones, Rihanna, Bon Iver en Lykke Li op zijn cv heeft staan.

‘Kepler Star' is jouw debuutplaat. Hoe heb je zo'n grote namen weten te strikken?

Van Gestel: «Met mijn muziek. Zelf had ik vooraf al wat zaken ingespeeld en die heb ik gewoon doorgestuurd. En tot mijn verbazing waren de reacties positief. Omdat ik twee jaar aan de plaat gesleuteld heb, wist ik na verloop van tijd heel goed wat ik wilde en wie ik daar voor nodig had.»

De plaat begint en eindigt met kosmische geluiden. Vanwaar die keuze? 

«Het geluid dat je hoort is, is dat van de inmiddels verdwenen Kepler-ster. En dat vat de symboliek van de plaat voor mij perfect samen. Het gaat over gevoelens en gebeurtenissen die al voorbij zijn, maar die toch nog invloed hebben op het heden. Het is te vergelijken met je jeugdjaren: die liggen achter je, maar bepalen toch wie je bent.»

Je hebt zo'n twee jaar aan de plaat gewerkt. Waarom heeft het zo lang geduurd?

«Muziek is voor mij altijd al een uitlaatklep geweest. Ik schrijf al nummers van toen ik kind was. Maar een paar jaar geleden had ik nog niet genoeg bagage om over zware thema's te schrijven. Ik bedoel, hoe kan je over een gebroken hart schrijven als je er nog nooit een gehad hebt? Dat is nu veranderd. Sindsdien schrijf ik veel meer.»

«De bal is pas echt aan het rollen gegaan toen ik in 2013 tegen mijn vrienden opperde dat ik op Pukkelpop wilde spelen. Ik had toen nog geen nummer op de radio, laat staan enige naamsbekendheid. Maar toen vertelde een vriend van me dat hij zich ingeschreven had voor de nieuwe lichting. De hoofdprijs? Een optreden op Pukkelpop. Ik zag mijn kans natuurlijk meteen.»

Het getuigt van lef om je al vanaf het prille begin zo ambitieus op te stellen. Krijg je negatieve reacties?

 «In België word ik inderdaad weleens beschuldigd van grootspraak. Maar ik ben een dromer. En het vergt moed om je dromen te durven uitspreken. Ook al betekent dat dat je soms op je bek gaat. Want geloof mij: ik ben al héél vaak op mijn bek gegaan. (lacht)

Mare Hotterbeekx

‘Kepler Star' is uit bij Warner Music, Tout Va Bien speelt 4 juli op Rock Werchter

Foto A. Coene