"Ik mag mijn zwijgrecht uitoefenen, zelfs als ik onschuldig ben"

"Ik mag mijn zwijgrecht uitoefenen, zelfs als ik onschuldig ben"

"Ik heb het recht mij te beroepen op mijn zwijgrecht, zelfs als ik onschuldig ben". Dat heeft Mehdi Nemmouche gezegd in het laatste deel van zijn vierde verhoor door de Franse terrorisme-speurders. Die proberen hem ertoe te brengen een verklaring af te leggen en wijzen hem erop dat zijn houding bizar is. Nemmouche raakt daardoor wel geïrriteerd maar geeft uiteindelijk geen krimp. "Ik heb niets om me zorgen over te maken", zegt hij nog. Het hele verhoor lang antwoordt Nemmouche op zowat alle vragen met "zwijgrecht", ook als het over de feiten in Brussel gaat. De speurders werpen hem voor de voeten dat zijn houding toch wel bizar is, nu hij beweert dat hij niets met die feiten te maken heeft.

"Ik heb toch het recht mij te beroepen op mijn zwijgrecht?", zegt Nemmouche daarop. "Zelfs als ik onschuldig ben, mag ik mijn zwijgrecht uitoefenen. Of iemand nu vier mensen vermoord heeft of 6 miljard, hij heeft nog altijd recht om te zwijgen."

"In dergelijke omstandigheden is die reactie inderdaad niet normaal", antwoorden de speurders. "U staat tegenover vijf politiemensen, van wie twee uit België. In dergelijke omstandigheden zou iemand die onschuldig is, zo niet reageren." Het ontlokt Nemmouche geen verdere verklaring over de feiten. Even later zegt hij wel nog aan de speurders, dat "hij niets heeft om zich zorgen over te maken".

Na afloop van het videoverhoor probeerde assisenvoorzitter Massart Nemmouche aan de tand te voelen. "Heeft u zich in uw eerdere aanrakingen met het gerecht ook beroepen op uw zwijgrecht?", vroeg ze. "Ik leg daar geen verklaring over af", antwoordde de beschuldigde. Toen de voorzitter hem erop wees dat die informatie makkelijk op te zoeken was, antwoordde Nemmouche: "Ga uw gang."

bron: Belga