"Ik heb in Verviers niet op politie geschoten", zegt verdachte van terreurcel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op het proces rond de terreurcel van Verviers is verdachte Marouan El Bali afgelopen voormiddag verhoord over de inval van de politie in Verviers, op 15 januari 2015. Twee terroristen, Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi, kwamen daarbij om in een vuurgevecht met de politie. Volgens het federaal parket heeft ook El Bali op de politie geschoten maar de man ontkent dat met klem. Zijn advocaten vragen dat videobeelden van de politie-interventie zouden bijgebracht worden maar het federaal parket weigert dat. De inval van de politie in het onderduikadres van de terreurcel in Verviers, begon om 17.42 uur, toen het raam dat uitgaf op de straat opgeblazen werd, waarna er onmiddellijk driemaal "politie" werd geroepen. Volgens Marouan El Bali verschool hij zich meteen in de badkamer en werd hij opgepakt toen hij via het badkamerraam probeerde te vluchten. "Op geen enkel moment heb ik een vuurwapen aangeraakt, of schoten afgevuurd op de politie", zei de man vrijdagvoormiddag.

Een aantal elementen uit het dossier doen anders vermoeden. Zo zaten de kleren van El Bali onder het kruitpoeder, afkomstig van kalasjnikov-munitie. Bovendien werden tijdens de schietpartij ook twee schoten worden afgevuurd met een handvuurwapen, op een moment dat Amghar en Ben Larbi al aan het vuren zijn met hun kalasjnikovs.

Volgens de verdediging van El Bali bestaan er echter beelden van de politie-interventie die de schuld of onschuld van hun cliënt kunnen aantonen.

"Het klopt dat er beelden zijn van de interventie," zei federaal procureur Bernard Michel, "maar dat zijn geen gerechtelijke beelden. Bovendien zijn ze niet dienend om te zien wat er in het appartement gebeurt. De enige beelden zijn van buiten het appartement."

bron: Belga