«Ik heb mijn papa gereanimeerd»

De Belgische Cardiologische Liga organiseerde al voor de vierde keer ‘Hartridders', waarbij het mensen oproept om hun getuigenissen te delen over de reanimatie van iemand met een hartaanval. Met het project wil de liga de grootste community van "redders-geredden" creëren, zodat hun verhaal anderen kan overtuigen om in een soortgelijke situatie even moedig te reageren.

Aanval in zwembad

De 68-jarige René was baantjes aan het trekken toen het plots zwart werd voor zijn ogen. "Ik weet nog dat ik de boord van het zwembad probeerde te grijpen, maar dan ging het licht uit." Redders Lieselotte Nieuborg en Frank Verhaeghe startten meteen met de reanimatie. Na twee schokken met het AED-toestel, kregen de redders de hartslag van René weer op gang. "Dat gaf meteen een boost om ons werk even enthousiast te blijven voortzetten", klinkt het bij het duo.

Dochter redt vader

Zes jaar geleden kreeg de vader van Loeka een hartaanval. "Mijn zus belde de hulpdiensten. Mama en ik bleven reanimeren. Na vijf dagen coma kwam hij terug bij ons", aldus Loeka. "Nu geniet papa terug van het leven. De band tussen mijn papa en mij is hierdoor ijzersterk geworden."

Foto Belga / J. Hamers