"Ik ga niet blind moskeeën erkennen"

"Ik ga niet blind moskeeën erkennen"

Vlaanderen zal tijdelijk geen nieuwe moskeeën meer erkennen. De maatregel is het gevolg van een besluit van minister Homans, die eerst de procedure voor de erkenningen door een extern bureau tegen het licht laat houden. De Kortrijkse burgemeester zegt in De Zondag de N-VA-minister niet te begrijpen en haalt daarbij het voorbeeld aan van zijn eigen stad.

"Het moskeebestuur hier is onlangs volledig vernieuwd. Dat zijn nu allemaal mensen die goed geïntegreerd zijn en Nederlands spreken. Ze hebben een prima erkenningsdossier klaar, maar krijgen nu te horen dat ze geen kans maken. Dat is problematisch", aldus Van Quickenborne.

"Als je niets erkent, zet je correcte moskeeën op dezelfde lijn als radicale moskeeën. Hoe kan je dit nu uitleggen aan moslims die het goed menen? Homans kan een voorbeeld nemen aan Geert Bourgeois (N-VA). Hij geeft een sterk signaal door elk jaar een moskee te bezoeken op het Suikerfeest."

"Liever geen 'garagemoskee'"

De minister is niet gediend met de kritiek. In De Zevende Dag stelt ze dat de doorlichting van de procedure geen teken van wantrouwen is tegenover de Staatsveiligheid. Homans kan naar eigen zeggen ook de retoriek volgen dat je beter een moskee erkent waarop je dan controle kan uitoefenen, dan dat er een "garagemoskee" ontstaat waarop je geen enkel zicht hebt. Voorwaarde is dan wel dat je controle hebt en daarover zegt de minister dat ze onvoldoende informatie doorkrijgt.

Bovendien is de procedure vandaag onduidelijk, getuige de vragen die ze vanuit de lokale besturen en provincies krijgt over wat precies hun rol is. "Als de lokale besturen en provincies niet weten wat van hen wordt verwacht, dan kan men toch niet verwachten dat ik gewoon moskeeën ga erkennen?", aldus de minister. "Als ik blind ga autoriseren en er gebeurt toch iets, dan zal ik als eerste met de vinger worden gewezen."

Ze ontkent overigens dat het tegenhouden van de erkenningen bedoeld is om applaus te krijgen van de rechtsere achterban. "Populistisch", noemt ze die opmerking.