"Ik chanteer niemand"

"Ik chanteer niemand"

"Ik chanteer niemand. Ik betreur dat men dat zegt. Ik geef de mening van mijn partij", zo heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever vandaag voor aanvang van het partijbestuur gezegd. De Wever is ook categoriek: "Er zal in deze zaak (de zaak-Soedan, red.) geen ontslag komen van Theo Francken". "Ik ben blij met de steun van mijn partijvoorzitter", reageerde staatssecretaris Francken zelf. Bart De Wever geeft dus geen krimp. Gisteren had de N-VA-voorzitter er mee gedreigd uit de regering te stappen als men zou aansturen op het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Die uitspraken zijn niet goed gevallen bij premier Charles Michel. Die liet vanochtend verstaan dat hij niet van plan is zich te laten "chanteren". "Chantage maakt op mij geen indruk, bedreigingen en provocaties evenmin", zo zei hij op Bel-RTL.

N-VA-voorzitter De Wever onkent dat hij premier Michel chanteert. "Ik chanteer niemand. Ik geef de mening van mijn partij. Dat is mijn job", klonk het voor aanvang van het N-VA-partijbureau.

De Wever is ook formeel: "Er zal geen ontslag komen van Theo Francken". Maar wat dan als het lopende onderzoek de folterverhalen van teruggestuurde Soedanezen zou bevestigen? "We zullen dat onderzoek afwachten en de verantwoordelijkheden afwegen. Maar in deze zaak zal Theo Francken geen ontslag nemen", aldus De Wever.

De Wever ontkent ook dat hij premier Michel chanteert door te dreigen met de val van de regering. "Ik chanteer niemand", zegt de N-VA-voorzitter. "Ik laat geen enkele regering vallen."

bron: Belga