“Ik bid elke dag"

“Ik bid elke dag"

'De tien geboden van Jani' was een van de best verkochte non-fictie boeken op de Boekenbeurs. Waarover gaat het?

"Het gaat over de tien geboden die je niet mag doen of waar je op moet letten. Je zult 24 op 24 uur verzorgd voor de dag komen, je zult bedekken wat bedekt moet worden, je zult je maten respecteren… Ik wilde zeker geen saaie stijlgids uitbrengen. De uitgeverijen wilden al drie jaar zo'n boek, maar daar heb ik altijd nee op gezegd. Dus hebben we iets heel grappig gemaakt met concrete tips."

Welke tip vind je onontbeerlijk?

"Wat ik superbelangrijk vind, is dat je je moet kleden naar de gelegenheid. Wanneer je gaat werken, wil dat niet zeggen dat je je tuin gaat onderhouden. Doe dan toch een beetje moeite om je op te kleden. Als je elke dag in een joggingpak rondloopt, word je na een tijd depressief. Ik krijg heel vaak opmerkingen wat je wel moet aantrekken en dat vind je in mijn boek. Samen met mijn bekende vrienden sta ik model: van Peter Van de Veire tot Loes Van den Heuvel van de Kampioenen. Zij illustreede perfect het gebod 'je zult je niet kleden als een kerstboom'"

Hoe ga je om met commentaar op je eigen look?

"Iedereen is vrij om iets te zeggen over mijn outfit. Zo heb ik nu bijvoorbeeld een foto van mezelf op Facebook geplaatst. Ik draag een kostuum met groene sportschoenen van Valentino. Sommige mensen vinden dat niet mooi en zeggen dat ook. ‘Allez, wat zijn dat voor schoenen'. Mensen vinden het gewoon leuk om eens iets te zeggen tegen Jani. Ik ben het trouwens gewend om kritiek te krijgen van mensen met slechte smaak." (lacht)

Je bent je carrière begonnen achter de schermen. Hoe kijk je daarop terug?

"Dat was een hele leuke periode. Ik kleedde Peter Van de Veire, Natalia, Seduced, Leki, Kate Ryan en iedereen van  de zenders Vier en Vijf. BV's aankleden voor  een presentatie is niet echt een creatieve uitdaging. Maar wat ik wel mis is het rondlopen in de coulissen terwijl er een liveshow bezig is."

Was het een goede leerschool?

"Het is anders wanneer je de styling doet van een zanger of artiest. Je gaat voor een look die je meestal niet vindt in de winkels. Het meest heb ik geleerd door gewone mensen te restylen. Je moest het maximum halen uit een gewone look. Het moest goed zijn voor tv, maar het mocht er niet over zijn. Die mensen moeten zich nog goed voelen. En daar heb ik veel uit geleerd."

Je komt over als iemand die onmiddellijk zijn mening zegt. Is dat in je privéleven ook zo?

"Ik denk dat ik in mijn vrije tijd veel rustiger ben. Soms is dat voor mensen die me pas leren kennen ook wel een tegenvaller. Ze durven zelfs te zeggen: ‘Amai je bent saai in 't echt'. Als je in beeld komt, moet je jezelf uitvergroten. Ik ben niet iemand anders, maar als de camera draait dan ga ik ervoor en doe ik mijn  ding."

Heb je ooit al spijt gehad van uitspraken?

"Echt spijt niet. Ik schrik wel vaak van mijn uitspraken. Omdat ik bijgelovig ben, kijk ik nooit naar mijn afleveringen. Ik mag het zelfs niet van de zender. Als ik zelf kijk, hebben we slechte kijkcijfers. Echt slecht zijn ze niet, maar ze vallen dan wel tegen. Dit seizoen heb ik nooit gekeken en we hebben een topseizoen. Gemiddeld keken er 250.000 mensen, wat heel veel is voor Vijf."

Dus er is echt wel een markt voor mode in Vlaanderen?

"Ja, en ik heb intussen wel geleerd hoe je mode op televisie moet brengen. Zo probeer ik gewone kledij dichter bij mensen te brengen. Iedereen is geïnteresseerd in mode en kleren, maar wanneer je dat vertaalt naar televisie wordt dat snel heel saai. Humor is een crusiale factor in het programma."

Hoe ziet de nieuwe man er uit? Wie volgt de metroseksueel en de hipster op?

"De nieuwe man is spornoseksueel. De mannen van tegenwoordig zijn meer bezig met hun lichaam. Of ze nu hetero of homo zijn, het maakt niet uit. Dat is voor mij de nieuwe man. Dat wil niet zeggen dat een man geen baard kan dragen, hij moet hem alleen goed vezorgen. Ik denk dat de hipsters in 2020 de Johnny's worden van de jaren 80. Ik ben er zeker van. (lacht) Let wel, ik vind dat dotje in je haar heel mooi. Zelfs priesters hebben dat in Griekenland."

Welke man vind je goed gekleed?

"Jude Law loopt er altijd tiptop in orde bij. Hier in ons land doet Ruben Block van Triggerfinger dat ook. Hij ziet er altijd echt rock-'n-roll uit en niet rock-and-brol. Ik heb hem nog nooit betrapt in een slechte outfit."

Welke look heeft een lange houdbaarheidsdatum?

"Vanaf het moment dat je trends volgt, wordt het  vulgair. Misschien klinkt dat saai, maar tijdloze kleding, gaat het langer mee. Ik vind dat iedereen in zijn leven wel eens trends moet volgen, hé. Bij sommigen past dat ook perfect, maar bij anderen kan dat belachelijk zijn."

Kan jij trends bepalen en iets veranderen?

"Geen trends, wel de ingesteldheid. Ik hoor ook vaak van mannen: ‘Dankzij jou moet ik een blazer dragen'. Mannen mogen niet meer een volledig weekend in hun trainingsbroekje rondlopen. Mensen moeten meer moeite doen, maar dan op hun eigen manier. Ik wil ze geen kledingstukken opdringen, maar wil ze erover laten nadenken."

Zit er achter het fenomeen Jani een ingenieuze zakenman?

"Met dat fenomeen moet ik altijd lachen, maar ik ben wel super commercieel ingesteld. Ik weet altijd goed wat ik moet doen en waar ik af moet blijven. Zo zal ik nooit een programma presenteren, dat is niets voor mij. De programma's die ik nu maak, zijn realityshows. Natuurlijk is er een verhaallijn de regisseur mee voorschoteld, maar ik blijf mezelf op televisie en lees geen tekst af. Ik weet heel goed wie ik ben en welk beeld de mensen van me hebben."

De wereld van de BV's is een kleine wereld. Zoeken jullie elkaar op?

"Het is heel grappig dat mijn vrienden mensen zijn waar ik zelf naar opgekeken heb. Soms komen die mensen naar me toe en geven me complimenten. Zo is Bart Peeters een grote fan van mij. Maar veel anderen ken ik al van voor ik bekend was, zoals Natalia, Tom Waes en Karen Damen."

Maar je kunt je bekendheid relativeren?

"Ik ben heel blij dat ik in Vlaanderen bekend ben, want je wordt hier gerust gelaten. In Nederland kennen ze me al een beetje van 'Benelux Topmodel' en ik kom er regelmatig in de pers met mijn quotes. En in het Nederlandse televisieprogramma 'De Wereld Draait Door' verschijn ik ook vrij vaak."

Je wordt in april volgend jaar 37, hoe ga je om met ouder worden?

"Niemand vindt dat fijn. Mijn mama zegt dat je dan beter nu dood gaat. Ofwel sterf je, ofwel word je oud, je hebt niet veel andere mogelijkheden. De toekomst is heel spannend, maar mijn verleden is ook heel leuk. En ik probeer niet te veel terug te kijken. Iedereen wil opnieuw jong en onbezonnen zijn, alleen besef je dat pas als je oud bent."

Van rimpels heb je nochtans geen last?

"Daar bestaat botox voor, al gebruik ik nu fillers. Ik zou nooit een facelift laten doen, maar ik vind diepe rimpels niet mooi. Als je gemaquilleerd wordt, zie je dat keihard en dat wil ik niet. Maar rimpels moeten kunnen, zowel bij mannen als vrouwen. Ik zag onlangs op de cover van haar boek Pascale Naessens staan. Het is een zeer natuurlijke foto met schattige lachrimpels en dat vind ik wel heel mooi."

Eet je gezond?

"Mijn vriend en ik eten één keer per maand vlees. Ik ben wel verslaafd aan feta. Dat eet ik elke dag want ik ben allergisch voor koemelk. Vanmorgen heb ik nog een omelet gegeten met champignons en feta. Zelfs bij mijn frieten eet ik feta. Dat is aardappelen met kaas hè."

Dus het volgende project wordt een receptenboek met feta?

"Stel je voor. (lacht) Dat is nog een goed idee."

Je bent op en top Grieks. Hoe bekijk je op afstand de Griekse crisis?

"Natuurlijk ga ik er met vakantie en dan wil je je niet schuldig voelen. Maar je kon er afgelopen zomer niet naast kijken. Niemand ging op café. Wat wil je als je maar 60 euro per dag mag afhalen? Dat doet echt pijn als je dat ziet. En dat is dan de minst erge kant, want er zijn mensen die verhongeren en op straat moeten leven. En dan al die zelfdodingen. Vreselijk. Mijn hart ligt in Griekenland, maar mijn thuis is waar mijn partner is. Ik zou heel graag zoals mijn ouders zes maand per jaar in Griekenland wonen. Maar mijn leven is hier en ik ben blij als ik in Antwerpen rondloop."

Hoe gelukkig ben je?

"Ik was heel moe toen ik de laatste keer naar Griekenland vertrok. Als ik uitgerust ben en alles loopt normaal, dan ben ik heel gelukkig. Ik bid nog altijd elke avond en zeg dankjewel voor deze dag.”

Arne Rombouts