"Ik ben rond met interne vernieuwing van de partij"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Ik ben rond met mijn interne vernieuwing van de partij. Bij mijn aantreden zei ik dat het een jaar zou duren, het zijn 51 weken geworden." Dat zegt sp.a-voorzitter John Crombez na afloop van het partijcongres in Plopsaland. Voortaan wil de voorzitter volop inzetten op de inhoudelijke thema's. Met enkele opmerkelijke aanpassingen aan de partijstatuten rondt Crombez zijn hervorming van de structuur af. Zo kan een kandidatuur als partijvoorzitter makkelijker worden ingediend en kan het partijbureau voortaan met een tweederdemeerderheid de eigen voorzitter afzetten.

"De auto zit nu stevig in elkaar om er sneller mee te kunnen rijden", vat hij samen. De jongste peiling was zeker niet slecht voor sp.a, dat de tweede grootste partij van Vlaanderen werd, maar kan beter. Sp.a lijkt er voorlopig niet in te slagen de weglopende N-VA-stemmers te strikken.

"We gaan naar een heel lange verkiezingscampagne", waarschuwt de voorzitter. Daarin wil sp.a zich voortaan gaan profileren op de grote inhoudelijke thema's. "Ik doe vandaag een oproep tot de minister van Welzijn", zegt Crombez in zijn slotspeech. "Als uw nieuwe kinderbijslag de kinderarmoede in Vlaanderen doet stijgen, wees dan niet te trots om dit bij te sturen. Laat een politieke berekening niet boven het belang van onze kinderen gaan."

Ook de vakbonden en de federale regering krijgen een veeg uit de pan. "Waar jullie het ook oneens over zijn, zorg er potverdikke toch voor dat studenten altijd op hun examen geraken."

De vanmorgen gestemde decumul zal volgens Crombez toelaten nog meer te luisteren naar wat de bevolking bezighoudt. "Eén persoon, één mandaat. Simpelweg omdat twee mensen meer kunnen dan één. De komende weken en maanden gaan we samen nog een versnelling hoger schakelen. Van deur tot deur, van dorp tot dorp, van stad tot stad. Om nog meer te luisteren."

bron: Belga