«Ik ben blij dat ik niet meer bij N-VA zit»

«Ik ben blij dat ik niet meer bij N-VA zit»

Dat N-VA zonder communautaire agenda naar de parlementsverkiezingen van 2019 trekt, bevestigt voor Kamerlid Veerle Wouters (foto rechts) dat haar vertrek uit de partij een jaar geleden, samen met Hendrik Vuye (links), de juiste beslissing was. «We zien nu dat we goed hebben aangevoeld dat het communautaire opnieuw voor vijf jaar in de diepvries zou verdwijnen. Ik ben blij dat ik niet meer bij N-VA zit en nu moet uitleggen wat dit weekend is beslist», zegt Wouters.

Bart De Wever liet in Het Laatste Nieuws optekenen dat de verkiezingscampagne van zijn partij vooral rond economie, veiligheid en identiteit moet draaien. Het communautaire is daarbij geen prioriteit: «We zien na de verkiezingen wel of het erin zit.»

V-front

Vuye en Wouters kondigen als reactie een eigen initiatief aan, al is nog niet duidelijk hoe dat eruit moet zien. Wel zouden ze graag deelnemen aan de verkiezingen van 2019, al beseffen ze dat dat niet makkelijk wordt. Er zijn de financiële kosten, maar het zal ook niet makkelijk worden om lijsten gevuld te krijgen en de kiesdrempel te halen.

Op Knack.be zegt Hendrik Vuye dat ze de oproep van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken voor Vlaamse frontvorming tegen het licht zullen houden. «Het Vlaams Belang, Hendrik Vuye en Veerle Wouters, maar ook de bedrogen Vlaams-nationalisten bij N-VA: samen moeten we werk maken van een V-front», zei Van Grieken. «Wij hebben daarop niet gereageerd in de hoop dat het nog mogelijk was dat meerdere Vlaamse partijen de Vlaamse kaart zouden trekken», aldus Vuye. «Nu blijkt dat dat niet het geval is. We gaan de optie van Van Grieken nu herbekijken. Om het communautaire thema op de agenda te houden, zullen we moeten samenwerken met andere partijen en verenigingen.»

Vlaamse Volksbeweging

De Vlaamse Volksbeweging stelt zich vragen bij de langetermijnvisie van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Voorzitter Bart De Valck heeft begrip voor de partijpolitieke kant van het verhaal, maar vraagt wel duidelijkheid over de langetermijnvisie van de N-VA. De partij «wil politiek en electoraal cashen op economische successen en op een straf veiligheids- en immigratiebeleid. Daarin heeft de N-VA-voorzitter, als partijman, groot gelijk. Nochtans is hij eveneens historicus. En dat doet de VVB toch wel de vraag stellen wat de Vlaamse strategie van Bart De Wever op langere termijn inhoudt», klinkt het.