IJslandse premier blijft onverschrokken tijdens aardbeving in live-interview (video)

IJslandse premier blijft onverschrokken tijdens aardbeving in live-interview (video)

In IJsland zijn ze wel het een en het ander gewoon. Ook de premier van het land blijkt niet bang van een aardbeving. Katrin Jakobsdottir gaf een interview aan een journalist van de Washington Post over de coronamaatregelen, toen er plots een knal weerklonk en de lamp in haar kantoor heen en weer wiegde. "Oh mijn god, er is een aardbeving", riep Jakobsdottir toen.

Ze was de eerste schrik wel snel te boven. "Wel, dit is IJsland. Ik ben perfect in orde, het huis staat nog stevig. Dus maak je geen zorgen", waarop de premier rustig verder ging met vragen te beantwoorden. Haar spontane ‘optreden' is niet onopgemerkt gebleven en mensen reageren vol lof. "Haar reactie was fantastisch. Kalm. Verrast, maar relaxed."

"Indrukwekkend"

Zelf postte Jakobsdottir het interviewfragment ook op haar Twitteraccount. "We spraken over COVID-19 en hoe we daar hier mee omgaan. We spraken ook over het hart en de ziel van de IJslanders. En toen was er een aardbeving. Ik hoop dat iedereen zich goed voelt.”

Spoke with @IgnatiusPost about COVID-19 and how we are dealing with the situation here in Iceland. We also spoke about the heart and soul of the Icelandic people. And then we had an earthquake. I hope everyone is feeling good and steady. https://t.co/4JlGEWcQ3T

— Katrín Jakobsdóttir (@katrinjak) October 20, 2020

Een volger reageert meteen lovend: "Dit is echt een good day at the office. Echt indrukwekkend. Hoe kon je nog de vraag hebben onthouden, laat staan die te beantwoorden? Ik durf te wedden dat iedereen voor middernacht de naam van de premier van IJsland weet!"

Dagelijkse kost

De beving met een kracht van 5.7 in het zuidwesten van het eiland zorgde voor zover bekend niet voor gewonden of grote schade. Aardbevingen zijn niet ongewoon in IJsland. Het eiland ligt immers op een aantal breukvlakken. Inwoners zijn het dus gewend dat de grond af en toe beweegt.

Bron: Metro Nederland