IJslands taalinstituut wil geen achternamen op het EK

IJslands taalinstituut wil geen achternamen op het EK

Volgens Morgunbladid heeft de IJslandse voetbalbond beslist dat de achternaam van spelers achteraan op de truitjes zal staan. Op zich niet ongewoon, maar academici van het IJslandse Taalinstituut vragen dat de voornamen op de truitjes verschijnen. De huidige beslissing zou zelfs indruisen tegen een taalwet, die bepaalt dat het IJslands de officiële taal moet zijn bij internationale aangelegenheden.

IJslanders hechten meer waarde aan hun voornaam, aangezien hun systeem voor achternamen verschilt van dat op het Europese vasteland. In plaats van de achternaam van de vader, krijgen kinderen meestal de voornaam van hun vader met het suffix -sson of -dottir (wat zoveel betekent als zoon of dochter van) als tweede naam. De voornaam is zelfs zo belangrijk dat het IJslandse telefoonboek alfabetisch gerangschikt is op de eerste naam.

Hoewel spelers als Olafur Skulason en Gylfi Sigurdsson bij hun clubs met hun achternaam op de rug spelen, is dat volgens de regels van UEFA niet verplicht. Het is dus aan de IJslandse bond om toe te geven aan de vraag om de voornaam op het shirt te zetten. Volgens Iceland Magazine is er steeds meer druk bij de bond om de traditie te volgen.