IJsland beboet werkgevers die vrouwen minder betalen

IJsland beboet werkgevers die vrouwen minder betalen

Vanaf 1 januari dit jaar is de nieuwe wet van kracht. De regeling geldt voor bedrijven met meer dan 25 werknemers, melden verschillende IJslandse media. "Ongeacht sekse, etniciteit of nationaliteit, voor gelijkwaardige functies moet een even hoog salaris staan", stelt een woordvoerder van het IJslandse ministerie van Sociale Zaken en Gelijkheid. De overheid zal de werkgevers actief controleren en geeft een certificaat of een boete.

Tot voor kort werden vrouwen in het land, net als in de meeste andere landen, doorgaans minder betaald dan mannen. Nochtans is de eilandstaat een van de beste leerlingen van de klas wereldwijd. Het land staat al negen jaar op rij bovenaan lijst van gelijkheid tussen man en vrouw van het World Economic Forum (WEF). België stond in 2017 op plaats 31. Dat is een slechter resultaat dan een jaar eerder, toen ons land strandde op de 24ste plek.

Vrouwenquota en vaderverlof

IJsland streeft ernaar om de loonkloof tegen 2022 helemaal te dichten. De nieuwe wet moet daaraan bijdragen. Het is niet de enige maatregel. Zo voerde het land eerder al een vrouwenquota in. Zo'n 40% van de besturen van grote bedrijven moet bestaan uit vrouwen. Ook hebben vaders recht op extra betaald verlof bij de geboorte van een kindje.