IJskappen Antarctica smelten ongelooflijk snel

IJskappen Antarctica smelten ongelooflijk snel

De dikte van het ijs dat rond Antarctica drijft smelt in snel tempo. De ijsmassa die ervoor zorgt dat de permanente gletsjers op het continent hun inhoud niet in de oceaan uitstorten, verloor 20% van zijn capaciteit in de laatste twee decennia. Volgens onderzoek dat donderdag werd gepubliceerd versnelt dat fenomeen elk jaar.

De studie, die gebaseerd is op satelliet metingen van het European Space Agency, werpt een nieuw licht op hoe het ijs reageert op de klimaatverandering. Het werk werd gepubliceerd in de online versie van het tijdschrift Science.

De permanente ijskappen met een gemiddelde dikte van 400 tot 500 meter kunnen kilometers groot zijn voor de kust van Antarctica. Als de ijskappen te dun worden, zouden gletsjers hun ijs afzetten in de oceaan. Een dergelijk verschijnsel zou leiden tot een sterke stijging van de zeespiegel. Tussen 1994 en 2003 veranderde het totale volume van het drijvende ijs weinig. Maar vanaf 2004 reduceerde de ijsmassa zienderogen. Op sommige plaatsen nam de dikte af met 18% ten opzichte van 1994.

"Een dergelijk verlies over een periode van 18 jaar is echt een significante verandering," zie Fernando Paolo, een glacioloog bij Scripps in San Diego en co-auteur van het onderzoek. "Niet alleen hebben wij ook vermindering in het totale volume gemeten, maar ook een versnelling van het fenomeen in het afgelopen decennium," voegde hij eraan toe. Als de snelheid waarmee de ijsmassa krimpt dezelfde blijft, zullen we de helft kwijtgespeeld zijn in de komende 200 jaar.

<p>">